Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Αθήνα: Εθελοντές, χορηγοί και δωρεές ενάντια στην κρίση


Η οικονομική κρίση μαστίζει όλο και περισσότερες οικογένειες στη χώρα μας. Σε συνδυασμό μάλιστα και με τα επίπεδα-ρεκόρ που έχει αγγίξει πλέον η ανεργία, δημιουργεί «κλοιό» οικονομικής ασφυξίας στο πλείστον των πολιτών, με αποτέλεσμα τα προς το ζην και το βιοτικό επίπεδο να αποτελούν είδη προς... εξαφάνιση - τουλάχιστον από τον οικογενειακό προγραμματισμό.
Στο σημείο αυτό οι δήμοι έρχονται να καλύψουν το «κενό» μέσα από τις κοινωνικές τους υπηρεσίες (συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά φροντιστήρια κτλ.). Όμως, επειδή η «ζήτηση» είναι μεγάλη και οι δήμοι λόγω και των κακών οικονομικών τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες, έρχεται η ιδιωτική πρωτοβουλία με δωρεές και χορηγίες αλλά και οι εθελοντές να σταθούν αρωγοί σ' αυτήν την προσπάθεια. Όπως στο Δήμο Αθηναίων η «Αμερικανική Λεγεώνα της Ελλάδος»* και η Cosmote με το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύης στην Οικογένεια».

Με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ και με εθελοντές, και σε συνεργασία με το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), η Cosmote δημιούργησε σε χρόνο «ντε-τε», στην περιοχή του Μακρυγιάννη (οδός Τζιραίων 9), ένα «καταφύγιο» για όλους εκείνους που έχουν ανάγκη από βασικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα, και ψυχολογική βοήθεια: ανακατασκεύασε ένα κτήριο που δόθηκε ως δωρεά από την Αμερικανική Λεγεώνα.

Ο ΚΥΑΔΑ επέλεξε, με βάση κριτήρια, 200 οικογένειες (100 διαφορετικές κάθε εξάμηνο), προκειμένου από εκεί να προμηθεύονται τρόφιμα, είδη ρουχισμού και πρώτης ανάγκης, παιχνίδια, βιβλία, πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αλλά και υποστήριξη από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, και ήδη το προσωπικό του κέντρου, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, με ιδιαίτερη ευαισθησία υποδέχτηκαν στο πλήρως ανακαινισμένο κτήριο τις πρώτες ωφελούμενες οικογένειες. Το κόστος αγοράς των υλικών παροχών προς τις οικογένειες, αλλά και της πλήρους ανακατασκευής και εξοπλισμού του κτιρίου που στεγάζει το Πρόγραμμα, ύψους μεγαλύτερου από 500.000 ευρώ, καλύπτεται αποκλειστικά από την COSMOTE.

«Ήταν πολύ δύσκολο να γίνει αυτή η ιστορία, για τα ελληνικά δεδομένα έγινε σε χρόνο «ντε-τε». Ξεπεράσαμε τα όρια μας, και πραγματικά προσπαθούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα αυτό όσο καλύτερα γίνεται. Μέσα από αυτό, προσφέρουμε τρόφιμα, είδη ρουχισμού και πρώτης ανάγκης, παιχνίδια, βιβλία, πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αλλά και υποστήριξη από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, σε συνολικά 200 οικογένειες για ένα χρόνο. Στην υλοποίηση του έργου, συμμετείχαν ενεργά περίπου 200 εθελοντές και εργαζόμενοι της COSMOTE», δήλωσε μιλώντας στην aftodioikisi.gr ο πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ Γιώργος Αποστολόπουλος.

Από την πλευρά του, ο διοικητής και πρόεδρος της «Αμερικανικής Λεγεώνας της Ελλάδος» Ηλίας Πεντέας, με συνέντευξή του στην ιστοσελίδα, δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος για τη χρήση του κτηρίου που δώρισαν. Μάλιστα, ο ίδιος -ως συνέχεια της δωρέας, όπως χαρακτηριστικά λέει- προσφέρει ως άτομο εθελοντική εργασία στο Δήμο Αθηναίων με την ιδιότητα του νομικού συμβούλου

.

Οι εθελοντές...

Όπως προαναφέρθηκε, χάρη και στην ανιδιοτελή συνεισφορά περισσότερων από 200 εθελοντών, αλλά και εργαζομένων της COSMOTE, που προσέφεραν το χρόνο και την εργασία τους με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, το κτίριο που φιλοξενεί το Πρόγραμμα μεταμορφώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε ένα ζεστό, φιλόξενο χώρο. Τι λένε, όμως, στην aftodioikisi.gr κάποιοι από τους εθελοντές για την προσφορά τους αυτή;

1η εθελόντρια - Μαρία: Ο εθελοντισμός δίνει αξία σε κάθε πλευρά της ζωής μας. Μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο. Είναι κάτι πολύ απλό, με λίγο χρόνο, λίγη προσπάθεια και πολλή αγάπη, μπορούν να γίνουν πολύ όμορφα πράγματα. Ένα κτήριο με τόσες ελλείψεις μπορεί να τελειοποιηθεί και να γεμίσει με αυτές τις οικογένειες. Να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά, αυτούς τους γονείς το κουράγιο και την ελπίδα.

3ος εθελοντής - Δημήτρης: Είναι καλό να στηρίξουμε όλοι μας την προσπάθεια αυτή και να συμμετέχουμε με τον τρόπο μας, ο καθένας, όπως μπορεί, στο να ενισχύσουμε όλες αυτές τις οικογένειες που ήρθαν σε αυτή τη δύσκολη θέση. Και να μην ξεχνάμε ότι μπορεί να βρεθούμε και εμείς κάποια στιγμή σε αυτή τη δυσκολία και οφείλουμε να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο.

5η εθελόντρια - Νότα: Ο μόνος τρόπος, για να αντιμετωπίσουμε την κρίση σε αυτήν τη χώρα, είναι ο εθελοντισμός. Ελάτε όλοι να γίνουμε εθελοντές, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη αλλά, κυρίως, να γίνουμε ομάδες, να γίνουμε φίλοι, γιατί μόνο έτσι θα επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη μας.

6η εθελόντρια - Σοφία: Γίναμε εθελοντές, γιατί το θεωρούμε πολύ σημαντικό και θέλουμε να βοηθήσουμε. Μπορεί οποιοσδήποτε να βρεθεί στην ίδια θέση. Όση περισσότερη βοήθεια δίνουμε στους συνανθρώπους μας, τόσο το καλύτερο για όλους. Πέρα από την ιδέα της Ηλιάνας, να βοηθήσουμε οικογένειες που το έχουν ανάγκη, θεωρούμε πολύ σημαντική την ενέργεια «Ο Κόσμος μας, εσύ». Οποιαδήποτε ιδέα είναι υλοποιήσιμη και εφικτή , είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί και να δώσει χαρά σε όσους το χρειάζονται. Είναι πολύ σημαντική προσπάθεια και, όσες άλλες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να το παρέχουν, είναι πολύ σημαντικό να συνεισφέρουμε όλοι. Και οι εταιρείες και εμείς σα φυσικά πρόσωπα.

8ος εθελοντής - Κώστας: Ο εθελοντισμός είναι κάτι πάρα πολύ ωραίο, όσοι μπορούν, πρέπει να το κάνουν. Λίγο χρόνο να δαπανήσεις για κάποιο συνάνθρωπό σου, είναι κάτι πολύ σημαντικό.

9η εθελόντρια - Αθηνά: Καλό είναι, όσο το δυνατό περισσότερος κόσμος, να δηλώσει συμμετοχή σε αυτήν την ενέργεια, για να πάρει πολύτιμες εμπειρίες και, ίσως, κάποιοι από αυτούς να συνεχίσουν να προσφέρουν και στο μέλλον.

* Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Αμερικανική Λεγεώνα» είναι ένα «γκρουπ» 2,5 εκατομμυρίων αμερικανών στρατιωτών που υπηρέτησαν στις ένοπλες δυνάμεις και μετείχαν σε πολέμους, και από αυτούς οι περίπου 30.000 είναι ελληνοαμερικανοί.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...